Vítejte na stránkách moderní pražské veterinární kliniky CENTRALVET v Hostivaři

Adresa

Na Plískavě 106/21
102 00  Praha – Hostivař

Otevírací doba

Po – Pá: 7:30 – 21:00 hod

Telefon

+420 602 419 335
+420 731 477 996
a

Pes a kočka v zimě

Pes a kočka v zimě

Zimní období, kromě sněhových radovánek, se sebou nese celou řadu problémů, se kterými se musíme vypořádat, aby byly naše zvířátka v pohodě. Jaké nástrahy čekají na naše mazlíčky v zimě?

Chlad a mráz

V chladném počasí může zvíře také nastydnout. Mnozí chovatelé si kladou otázku, jestli nechat psa venku celoročně, jestli je nutné, aby nosili oblečky, nebo je-li vhodné chodit na dlouhé procházky.

Zimní počasí snášejí zvířata různě. V závislosti od osrstění, věku, velikosti a celkového zdravotního stavu.

V první řadě, musí být pes na pobyt venku zvyklý a musí mít k dispozici teplý úkryt (např. zateplenou boudu). Venku necháváme jenom psy zdravé a dostatečně osrstěné. Pro starší psy, štěňata, nemocné, hubené nebo krátkosrsté psy, je pobyt venku v zimě nevhodný.

Měli by psi nosit oblečky? Jsou doporučitelné pro malé a málo osrstěné, ale také starší psy a trpící nemocemi páteře. Vhodné jsou oblečky s nepromokavou vrstvou. Pokud v nich ale bude psovi horko, začne se ochlazovat zrychleným dýcháním a může dostat zánět dýchacích cest. Proto vše s rozumem. Oblečky dávejte jen, když je opravdu zima a sledujte, jak reaguje.

Pozor na tepelné šoky! Když se pes vrátí z venku kde je -10 do přetopeného bytu a naopak, může mít zdravotní potíže.

Na procházce je lepší, když je zvíře v pohybu a tak se přirozeně zahřívá. Ve velkých mrazech je ale moc neproháníme a také se nevydáme na dlouhé výlety.  Opět platí, že při rychlém dýchání, je větší riziko onemocnění. Dlouhé stání nebo dokonce sezení v zimě, může způsobit další zdravotní potíže. Po návratu domů, pejska osušíme a tlapky omyjeme vlažnou vodou (nikdy ne moc teplou!).

Posypová sůl

V zimě jsou jí plné chodníky. Silně dráždí polštářky a kůži na tlapkách, poškozuje je. Často vznikají na tlapkách ranky a bolestivé záněty. Venčete pejska hlavně v parcích nebo na loukách. Pokud je to možné, vyhněte se posypaným cestám a chodníkům. Po vycházce tlapky vždy omyjte vlažnou vodou.  V tomto období je vhodné pravidelně používat speciální krémy, které kůži chrání před vnějšími vlivy v zimním období (Winterpad, Pawvax, Balzám na tlapky). Psí botičky můžou být také řešením, ale hodně psů je nesnese.

Nemrznoucí směs

Jedná se o jedovatou látku, která po požití bez rychlé léčby způsobí smrt. Má sladkou chuť a zvířata jí bez problému pijí. Proto hlídejte, aby se k ní nedostali. Pokud by jí vypili, snažte se vyvolat ihned zvracení a co nejrychleji se dostavte na veterinární kliniku.

Sníh

Nedovolte, aby Váš mazlíček jedl sníh a led. Může si tím způsobit nepříjemné záněty horních dýchacích cest a žaludku. Pokud se vydáte na delší výlet, mějte s sebou pro pejska vodu. Nejlépe v termosce, aby měla optimální teplotu.

Omrzliny

Vyskytují se především na okrajových částech těla, jako jsou ušní boltce, šourek, ocas, prsty a mléčná žláza (především u fen kojících nebo trpících falešnou březostí). Projevují se bledou studenou kůží, později rudým, bolestivým otokem. Postižené místo omýváme vlažnou vodou, aby se ohřálo. Omrzliny mohou způsobit odumření tkáně a průnik infekce. Proto se co nejdříve dostavte k Vašemu veterinárnímu lékaři, aby určil co dál.

Led a kluzké chodníky

Pes může také uklouznout a způsobit si ošklivé zranění, případně polámat drápky. Proto je lepší se zledovatělým chodníkům vyhnout, případně raději vést pejska na vodítku. Také kočky zvyklé chodit na balkon, okna nebo střechu mohou uklouznout a spadnout z vysoké výšky.

Zimní nemoci

Jak už jsme zmínili, v zimě mohou zvířata nastydnout. To se projeví rýmou, kašlem, časté jsou i záněty močových cest. Led a posypané chodníky jsou často příčinou úrazů, nebo poškozených tlapek. Mráz způsobuje omrzliny. Pokud pejska po procházce neosušíme, může mít kožní problémy jako zapařeniny nebo záněty vnějšího zvukovodu. Chladné počasí často zhorší projevy chronických nemocí kloubů a páteře.

Jak krmit v zimě

V zimě potřebují zvířata zdravou tukovou vrstvu, která slouží pro termoregulaci. Pozor ale na překrmování! Zvlášť v zimě psy a domácí kočky hodně naberou z důvodu nevyváženosti příjmu a výdeje energie.

Péče o kůži a srst

Jak už jsme psali, v zimě si osobitnou péči vyžadují tlapky. Kromě čištění a ošetřování speciálními krémy, je vhodné také vystříhat dlouhé chloupky mezi prsty. Nebude se tak na ně nabalovat sníh a způsobovat potíže při chůzi nebo záněty.

Koupání se snažíme v zimě omezit na minimum. Pokud musíme, tak zvíře důkladně vysušíme.

 

Centralvet

Na Plískavě 106/21, Praha 15 – Hostivař, 102 00

Telefon

+420 602 419 335
+420 731 477 996

Ordinační hodiny

Po-Pá 7:30 – 21:00 hod

 

E-mail

centralvet@seznam.cz

Facebook

Sledujte nás