Vítejte na stránkách moderní pražské veterinární kliniky CENTRALVET v Hostivaři

Adresa

Na Plískavě 106/21
102 00  Praha – Hostivař

Otevírací doba

Po – Pá: 7:30 – 21:00 hod

Telefon

+420 602 419 335
+420 731 477 996
a

Jak pečovat o zuby psů a koček

Jak pečovat o zuby psů a koček

Zbytky jídla, které zůstávají na zubech, jsou důvodem vzniku zubního plaku, později zubního kamene.

Zubní plak i kámen jsou živnou půdou pro různé bakterie, které způsobují zánět dásní a zápach z dutiny ústní. Infekce se může rozšířit do tkáně v okolí, ale i do celého těla.

Zubní plak je měkký, žlutý povlak na zubech, který časem mineralizuje a stává se z něj zubní kámen. Kolem něj vzniká zánětlivá reakce. Záněty dásní způsobují ztrátu oporné tkáně kolem zubu, zubní krček se odhaluje, až zub nakonec ztratí oporu a vypadne. Celý proces může být doprovázen bolestivostí a krvácením.

Zubní plak se tvoří u každého psa a kočky, ale rychlost, jakou se na zubech usazuje, může být ovlivněna několika faktory:

  • plemeno psa – je všeobecně známé, že psi malých plemen trpí na zuby více než psi větší vrozené nebo získané vady chrupu – jakékoliv narušení fyziologického postavení zubů, zvyšuje riziko ukládaní zubního plaku (předkus, podkus, zlomeniny čelisti a sanice, ztráta zubů…).
  • Absolutně nevhodné je krmit psa sladkostmi a výlučně kašovitou stravou.

Jak o zuby Vašeho mazlíčka správně pečovat?

Nejdůležitějším krokem v péči o zuby psa nebo kočky je pravidelné čistění. Používáme měkké zubní kartáčky nebo speciální gumové kartáčky na prst. Základem je přivykat zvířátko na takové ošetření už odmalička.

Na čistění jsou ideální enzymatické pasty, které jsou ochucené masem a zvířatům chutnají. Chrup čistíme minimálně jednou týdně, ideálně každý den. Závisí, jak rychle se tvoří plak. U některých malých psů je už třeba po týdnu na zubech viditelný žlutý zubní plak, který je ale měkký a dá se ještě sundat kartáčkem.

Jak už jsme napsali, zdraví ústní dutiny ovlivňuje také krmení. Nejlepší je krmit suchým krmivem, protože žvýkání a vyšší produkce slin, omezuje usazování zbytku jídla na zubech. Psům, kteří mají s plakem výrazný problém, je vhodné podávat suché krmivo speciálně vyvinuté pro dentální problémy.

Některá speciální krmiva fungují na principu mechanického čištění – granule jsou víc žvýkací. Jiná krmiva obsahují látky, které váží vápník ze slin, odpovědný za mineralizaci plaku.

Na zdravý chrup myslíme také při výběru pamlsků. Ideální jsou různé žvýkací kosti a tyčinky.

Vhodnými doplňky pro péči o zuby jsou komerční přípravky, které je možné přidávat do jídla nebo pití. Obsahují látky zamezující tvorbu plaku, desinfikují ústní dutinu a omezují zápach.

Posledním, ale ne méně důležitým bodem, jsou pravidelné návštěvy veterinární ordinace, kde můžete zkonzultovat stav ústní dutiny Vašeho zvířátka a vhodnou péči.

Odstranění zubního kamene psů a koček ultrazvukem

Když je stav chrupu špatný a zuby hodně pokryté kamenem, je potřeba ho odstranit zubním ultrazvukem. Zákrok se provádí v celkové anestézii, protože zvuk ultrazvuku je nepříjemný a samotné čištění může být bolestivé a také u zvířete, které nespí, nejsme schopní důkladně vyčistit zadní zuby a vnitřní strany zubů.

Někdy je nevyhnutelné vytržení zubů, které už nejsou pevné v lůžku, nebo mají odhaleny krčky a kořeny. Po zákroku je často potřebné doléčit zánět antibiotiky.

Pravidelnou a důkladnou péčí o zuby Vašeho psa nebo kočky můžete výrazně snížit počet ošetření zubů v anestézii nebo se jim i naprosto vyhnout.

Centralvet

Na Plískavě 106/21, Praha 15 – Hostivař, 102 00

E-mail

centralvet@seznam.cz

Telefon

+420 602 419 335

Ordinační hodiny

Po-Pá 7:30-21:00 hod

Od 11:00 do 15:00 hod pouze pro objednané

Facebook

Sledujte nás

Zásady zpracování osobních údajů a Cookies

© 2023 CENTRALVET, s. r. o.  Website by StellaDigital